kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Torcik lodowy z płatkami Fitella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świąteczno karnawałowy torcik...

Torcik lodowy z płatkami Fitella

Składniki:

Torcik lodowy z płatkami Fitella

 

  • 180 g ciastek maślanych
  • 100 g masła
  • 1/2 litra lodów Gelato Fantastico Zielona Budka
  • 1/2 puszki kajmaku
  • ok. 1/2 szklanki malin
  • płatki Fitella

Sposób przygotowania:

Torcik lodowy z płatkami Fitella
Ciastka rozgniatamy na proszek blenderem, następnie powoli wlewamy stopione ciepłe masło, dalej mieszamy blenderem, do połączenia się obu składników. Dociskamy do dna tortownicy łyżką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.Lody wyjmujemy z lodówki na ok 15 minut, aby zmiękły i dały się bez problemy przełożyć na spód z ciastek.Lody wkładamy na ciasteczka. Na lody wykładamy łyżeczką kajmak. Można też samemu go zrobić, gotując przez 1 godzinę słodzone mleko skondensowane.Na lodach układamy maliny i posypujemy płatkami Fitella z wiśniami. Wkładamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 2 godzinach.

Tagi:

lody ciastka