Sposób przygotowania:
Torcik morelowy
1 . Morele umyj , usuń pestki i pokrój na ćwiartki . Włóż do rondelka , zalej 100 ml wody , dodaj cukier i cukier waniliowy . Gotuj nie dłużej niż 5 minut . Budyń w proszku wymieszaj w 100 ml wody i dolej do moreli . Masę gotuj jeszcze około 3 minut . 2 . Przesiej mąkę i wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Dodaj pokrojone miękkie masło oraz jajka . Zagnieć twardsze , nie lepiące się ciasto i pozostaw je w lodówce na 30 minut . 3 . 2/3 ciasta rozwałkuj w okrągły płat . Wyłóż nim tortownicę i ukształtuj wysoki brzeg . Na cieście rozłóż nadzienie morelowe . Pozostałe ciasto też rozwałkuj i przykryj nim nadzienie . 4 . Morelowe ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut . Wystudź w tortownicy , a potem ostrożnie wyjmij . Podgrzej marmoladę , posmaruj nią wierzch ciasta , a boki posyp prażonymi migdałami .