natalina4

natalina4

Kuchcik
[Przepisów: 13]

Torcik morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik owocowy . Oryginalne i bardzo soczyste .

Torcik morelowy

Składniki:

Torcik morelowy

 

  • 400 g mąki pszennej
  • sól
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • Nadzienie :
  • 500 g dojrzałych miękkich moreli
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • Dekoracja :
  • 150 g morelowej marmolady
  • 50 g prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Torcik morelowy
1 . Morele umyj , usuń pestki i pokrój na ćwiartki . Włóż do rondelka , zalej 100 ml wody , dodaj cukier i cukier waniliowy . Gotuj nie dłużej niż 5 minut . Budyń w proszku wymieszaj w 100 ml wody i dolej do moreli . Masę gotuj jeszcze około 3 minut . 2 . Przesiej mąkę i wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Dodaj pokrojone miękkie masło oraz jajka . Zagnieć twardsze , nie lepiące się ciasto i pozostaw je w lodówce na 30 minut . 3 . 2/3 ciasta rozwałkuj w okrągły płat . Wyłóż nim tortownicę i ukształtuj wysoki brzeg . Na cieście rozłóż nadzienie morelowe . Pozostałe ciasto też rozwałkuj i przykryj nim nadzienie . 4 . Morelowe ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut . Wystudź w tortownicy , a potem ostrożnie wyjmij . Podgrzej marmoladę , posmaruj nią wierzch ciasta , a boki posyp prażonymi migdałami .

Tagi:

jajko jajka