SUPERPRZEPIS

Torcik owocowy light

  • 13
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Torcik owocowy light Więcej zdjęć (5)

Lekki torcik owocowy, małe co nie co dla tych co na diecie.

Składniki:

Torcik owocowy light

 

  • Jogurt brzoskwiniowy 500 g
  • Jogurt truskawkowy 500 g – u mnie Jogobella light
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • biszkopty okrągłe (120 g)
  • 250 g truskawek
  • brzoskwinie konserwowe ( 6-8 połówek)

 

Sposób przygotowania:

Torcik owocowy light
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki: Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w 250 ml gorącej wody, truskawkowe w osobnym naczyniu tak samo. Podczas studzenia trzeba często mieszać. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 700 ml- odstawiam do wystudzenia.



Tortownicę wykładam biszkoptami.

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Brzoskwinie odsączam z zalewy i też kroję na kawałki.



Jogurt brzoskwiniowy miksuję w misce, dodaję całkowicie ostudzoną galaretkę brzoskwiniową, i nadal miksuję, następnie wsypuję brzoskwinie i mieszam. Masę wylewam na biszkopty. (Jeśli jakiś wypłynie, wystarczy docisnąć palcem, jak nasiąknie masą będzie siedział na miejscu) Wynoszę w zimne miejsce na około 10 minut.



Jogurt truskawkowy przekładam do miski, miksuję i wlewam zupełnie zimną galaretkę truskawkową, miksuję aż powstanie gładka masa. Dodaję truskawki i mieszam, wylewam na zastygniętą masę brzoskwiniową. Znowu wynoszę do zimnego, można do lodówki.



Tężejącą galaretką agrestową zalewam wierzch torcika, dekoruję owocami, znowu lodówka i po najwyżej godzince deser gotowy.



*Można przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Torcik owocowy light
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki: Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w 250 ml gorącej wody, truskawkowe w osobnym naczyniu tak samo
Torcik owocowy light
Tortownicę wykładam biszkoptami. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Brzoskwinie odsączam z zalewy i też kroję na kawałkii
Torcik owocowy light
Jogurt brzoskwiniowy miksuję w misce, dodaję całkowicie ostudzoną galaretkę brzoskwiniową, i nadal miksuję, następnie wsypuję brzoskwinie i mieszam. Masę wylewam na biszkopty
Torcik owocowy light
Tężejącą galaretką agrestową zalewam wierzch torcika, dekoruję owocami, znowu lodówka i po najwyżej godzince deser gotowy

Tagi:

biszkopt