Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tort bezowy-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik z bitą śmietaną i świeżymi owocami należy podawać od razu po przygotowaniu

Tort bezowy-truskawkowy

Składniki:

Tort bezowy-truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 białka,
  • 1,5 szklanki śmietanki kremowej,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy-truskawkowy
Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, posypać mąką lub tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, wylać dwa krążki na przygotowaną blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 150 stopni i piec około 20 minut. Następnie obniżyć temp do 100 stopni i piec około 40 minut. Wystudzone krążki przełożyć bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.