Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tosty podane na śniadanie to dobry początek dnia. Jeśli dodamy do nich frużelinę z truskawek i dojrzałych platanów zadowolą niejedno podniebienie.

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

Składniki:

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

Frużelina:

Tosty:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • olej do smażenia
  • ok. 14 kromek chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

Etap 1

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową
Obrane i pokrojone dojrzałe platany zasypane brązowym cukrem.

Frużelina: Platany obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, chwilę podsmażać.

Etap 2

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową
Odszypułkowane i pokrojone truskawki dodane do platana.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do platana, wymieszać. Do tego dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z pół szklanki zimnej wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Etap 3

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową
Jajka wbite do miski i rozbełtane z dodatkiem mleka.

Tosty: Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z mlekiem.

Etap 4

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową
Zamoczone w jajku kromki chleba smażone na oleju.

Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.

Etap 5

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

Na każdym toście ułożyć po trochu przygotowanej frużeliny i podawać.


Tagi:

śniadanie