Sposób przygotowania:
Tosty z frużeliną truskawkowo-platanowąEtap 1
Frużelina: Platany obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, chwilę podsmażać.
Etap 2
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do platana, wymieszać. Do tego dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z pół szklanki zimnej wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.
Etap 3
Tosty: Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z mlekiem.
Etap 4
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.
Etap 5
Na każdym toście ułożyć po trochu przygotowanej frużeliny i podawać.