WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka lata. Pierogi z truskawkami, lekko słodzone, najsmaczniejsze prosto z wody, z dodatkiem śmietany.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok 2 szkl gorącej wody

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami

Ciasto

Pierogi z truskawkami
Ciasto na pierogi dokładnie wyrabiamy i odstawiamy.

W misce mieszamy mąkę z solą i olejem. Stopniowo wlewamy gorącą wodę i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.

Truskawki

Pierogi z truskawkami
Obrane truskawki drobno kroimy na miseczkę.

Truskawki odszypułkowujemy i płuczemy. Kroimy na małe kawałki.

Pierogi

Pierogi z truskawkami
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła.

Odkrawamy kawałki ciasta, dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła.

Nadzienie

Pierogi z truskawkami
Pierogi nadziewamy truskawkami i doprawiamy cukrem.

Na każdym kawałku ciasta układamy kilka kawałków truskawek i lekko posypujemy cukrem. Zawijamy pierogi i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy chwilę od wypłynięcia i podajemy ze śmietaną.