Sposób przygotowania:
Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezemWARZYWA
Seler kroimy w półplasterki, a następnie sparzamy w wodzie. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz seler gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Ugotowane, miękkie warzywa wyciągamy zwody i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skórki.
KROJENIE
Warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.
MIESZANIE
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do miski z warzywami, a na koniec dodajemy odciśniętego z wody pora i ponownie doprawiamy do smaku dodając majonez i musztardę. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
CHŁODZENIE
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na ok 3h., ale taka sałatka lubi się przegryźć całą noc. Smacznego !!