czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Trifle z truskawkami po włosku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny deser, do którego można zużyć resztki niedojedzonej babki:)

Trifle z truskawkami po włosku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Trifle z truskawkami po włosku

 

  • 300g świeżych truskawek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1/4 szkl. likieru amaretto,
  • dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub ewentualnie biszkopty,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 5g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Trifle z truskawkami po włosku
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30minut. Na dno 4 pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą.
Trifle z truskawkami po włosku
truskawki polać octem balsamicznym, odstawić