mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

trufle herbaciane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne trufle o niebanalnym smaku

trufle herbaciane

Składniki:

trufle herbaciane

 

  • 220ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki herbaty liściastej earl-grey
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 3 dag masła
  • cukrowy kolorowy grysik do przybrania
  • mankieciki (ok. 30 sztuk)

Sposób przygotowania:

trufle herbaciane
W garnku zagotować śmietanę. Następnie wsypać herbatę liściastą, mieszać i gotować na wolnym ogniu ok 5 minut, po czym śmietanę już o kolorze herbacianym przelać przez np gazę czy sitko o małych oczkach do miski. Miskę ustawić na łaźni wodnej, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się kostek. Potem miskę zestawić i ochładzać. Masa powinna mieć temperaturę pokojową, wtedy dodać masło i miksować (niezbyt długo bo masa szybko gęstnieje). Przy użyciu szprycki wyciskać do mankiecików trufle, mogą być w kształcie kuli lub innym. Na koniec posypać grysikiem i ochłodzić.

Tagi:

czekolada