kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Truskawki w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo łatwy, ekspresowy deser dla miłoników truskawek i karmelu. Słodki i lekko gorzkawy karmel doskonale komponuje się z kwaśnawymi truskawkami a odmienne konsystencje dają ciekawy efekt.

Truskawki w karmelu

Składniki:

Truskawki w karmelu

 

  • (na 4 porcje)
  • około 20 szt truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • śmietanka kremówka + cukier
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawki w karmelu
Truskawki myjemy. Cukier wsypujemy do suchego rondla i podgrzewamy tworząc karmel. Nie mieszamy cukru ani nie ruszamy rarnkiem. Truszkawki maczamy w karmelu a następnie ukłądamy szypułkami do dołuw małych miseczkach lub kokilkach. Z pozostałego karmelu tworzymy nitki namaczając w nim widelec i pozwalając karmelowi spłynąć na truskawki. Dekorujemy listaki melisy i bitą śmietaną.