Truskawkowa mgiełka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Truskawkowy deser mgiełka na jesienne dni

Truskawkowa mgiełka z orzechami

Składniki:

Truskawkowa mgiełka z orzechami

 

  • 250 gram świeżych truskawek
  • 70 gram cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 gram jogurtu naturalnego
  • 2 duże białka z jaj
  • 4 łyżeczki prażonych orzechów

Sposób przygotowania:

Truskawkowa mgiełka z orzechami
Truskawki opłukałam, osączyłam i usunęłam szypułki.Włożyłam do miski przysypując je cukrem pudrem. Gdy się " przegryzły" ze sobą to je zmiksowałam. W osobnej misce ubiłam białka dosypując ciurkiem stopniowo pozostałą porcję cukru pudru.Gdy piana stała się lśniąca,sztywna to dodałam powoli jogurt naturalny z esencją waniliową.Wymieszałam.Na sam koniec dodałam przygotowane wcześniej truskawki. Wierzch posypałam usiekanymi prażonymi orzechami i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Deser podajemy na zimno.