bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Truskawkowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Smaczne lekkie ciasto z truskawkami i galaretką na jogurcie greckim. Na spodzie z biszkoptów. Polecam.

Truskawkowe na zimno

Składniki:

Truskawkowe na zimno

 

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • około 15 biszkoptów

Sposób przygotowania:

Truskawkowe na zimno
Jedną galaretkę rozpuszczam w 200 ml wody, drugą w 400 ml. Obie odstawiam do przestudzenia. 

Jogurt typu greckiego przekładam do miski mieszam z cukrem pudrem. 

Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki, kroję na mniejsze cząstki. 

Spód i boki tortownicy o śr 22 cm wykładam folią na dnie układam biszkopty.

Do jogurtu wlewam tężejącą galaretkę tą rozpuszczoną w 200 ml wody mieszam, dokładam truskawki. 

Masę wylewam na biszkoptowy spód odkładam do stężenia.

Gdy masa zastygnie wylewam na wierzch drugą tężejącą galaretkę.

Odstawiam do lodówki na kilka godzin.