SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami

  • 10
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 44
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (24)

Pyszny pełen truskawek i brzoskwiń sernik na zimno z chrupkim spodem z kakaowych herbatników. Idealny dodatek na upalne dni. Doskonały do kawy lub herbaty.

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami

 

  • Spód:
  • 200 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła
  • Masa serowa truskawkowa:
  • 500 g białego trzykrotnie mielonego sera
  • 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
  • 1 szkl, wrzącej wody
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 500 g brzoskwiń z puszki (w sezonie mogą być świeże)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1,5 szkl wrzącej wody
  • Masa serowa brzoskwiniowa:
  • 500 g białego trzykrotnie mielonego sera
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek (waga po przebraniu i pozbawieniu szypułek)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szkl wrzącej wody
  • Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Galaretki potrzebne do mas serowych i owocowych mieszamy w podanej w składnikach ilości wrzącej wody i studzimy.

Spód:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki przekładamy do woreczka i rozcieramy na pył. Proszek z ciastek przekładamy do miski i wlewamy do niej przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, dociskami i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do lodówki, by zastygł.

Masa serowa z galaretką truskawkową:

Do miski przekładamy ser i wlewamy galaretkę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę wlewamy na schłodzony spód i wkładamy do zastygnięcia do lodówki.

Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładka masę. Tak przygotowane owoce przelewamy do galaretki brzoskwiniowej. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Masa serowa z galaretką brzoskwiniową:

Do miski z serem wlewamy galaretkę brzoskwiniową i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę wlewamy na zastygniętą masą owocową.

Masa truskawkowa:

Do pojemnika blendera dajemy truskawki i miksujemy je na gładką masę. Tak przygotowaną masę wlewamy do galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Odstawiamy do zastygnięcia.

Dobrze schłodzone ciasto wyjmujemy z formy.

Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do dekoratora i ozdabiamy wierzch sernika. Układamy truskawki i schładzamy.

Podajemy.
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masło rozpuszczamy i studzimy a herbatniki mielimy na proszek
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Starte na proszek herbatniki dajemy do miski i wlewamy do niej masło
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Całość mieszamy do połączenia składników i powstania czegoś w rodzaju mokrego piasku
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Powstałą masę przekładamy do tortownicy i dokładnie ugniatamy
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Do miski z serem wlewamy galaretkę truskawkową
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Miksujemy do połączenia składników
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masę wlewamy na schłodzony spód
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Do pojemnika blendera dajemy brzoskwinie
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Brzoskwinie miksujemy na gładką masę
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masę owocową wlewamy do galaretki
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Całość dokładnie mieszamy
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masę owocową wlewamy na zastygniętą masę serową
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Do miski z serem wlewamy galaretkę brzoskwiniową i miksujemy do połączenia się składników
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masę serową wlewamy na zastygniętą masę owocową
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Umyte pozbawione szypułek truskawki miksujemy na gładką masę
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Do miski z galaretką wlewamy zmiksowane truskawki
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Całość dokładnie mieszamy
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Masę truskawkową wlewamy na zastygniętą masę serową
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Dobrze schłodzone ciasto wyjmujemy z formy
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Wierzch dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówka
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Doskonały w upalne dni
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
Doskonałe ciasto bez pieczenia
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami
To ciasto to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty