luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik truskawkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ser, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym.

Sernik truskawkowy na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik truskawkowy na zimno

Na kruchy spód

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g masła
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 2 łyżki kakao

Ma masę:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy na zimno

ETAP 1:

Sernik truskawkowy na zimno
Biszkopty, miód, masło, kakao i ryz preparowany to pyszny i niebanalny spód do ciasta

Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.

ETAP 2:

Sernik truskawkowy na zimno
białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam do lodówki

Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki.

ETAP 3:

Sernik truskawkowy na zimno
Mus truskakwowy podgrzewam z cukrem i dodaję suche galaretki

Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki cukru, i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Wsypuję suche galaretki i mieszam, aż żelatyna połączy się z musem truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła.

ETAP 4:

Sernik truskawkowy na zimno
gotowy sernik wstawiam do lodówki na całą noc, aż masa ładnie stężeje

Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały cukier, jogurt i wszystko razem miksuję.
Dodaję zimny mus, mieszam, na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Masę serowo-truskawkową wykładam do tortownicy z kruchym spodem i ponownie schładzam przez całą noc.