jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowe róże.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po zrobieniu malinowych róż tak wszystkim zasmakowały, że teraz przygotowałam je w wersji truskawkowej.

Truskawkowe róże. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe róże.

 

  • 1 truskawkowa galaretka
  • kilka truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml wody źródlanej (lub zwykłej)
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowe róże.
Truskawki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.Żelatynę moczymy w 2 łyżkach wody. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odlewamy jedną szklankę. Do pozostałej galaretki dodajemy żelatynę - rozpuszczamy ją. Miksujemy serek kilka minut, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną. Mieszamy dokładnie, dodajemy pokrojone truskawki. Do silikonowych foremk w kształcie róży wkładamy po 1łyżce masy truskawkowej i zalewamy je przestudzoną galaretką. Wstawiamy w chłodne miejsce. Po wyjęciu z foremek układamy różyczki na talerzykach. Dekorujemy je przed podaniem listkami mięty.
Truskawkowe róże.
Po ostudzeniu deserów wykładamy je na talerzykach i dekorujemy listkami mięty.