Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Truskawkowo-pomarańczowy deser na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały truskawkowy deser

Truskawkowo-pomarańczowy deser na zimno

Składniki:

Truskawkowo-pomarańczowy deser na zimno

 

  • galaretka pomarańczowa
  • 500 g świeżych truskawek
  • 200ml mleka
  • bita śmietana śnieżka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół litra wrzątku

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-pomarańczowy deser na zimno
Galaretkę rozpuszczamy w 500ml wrzątku dokładnie mieszając. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do zastygnięcia. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do pojemnika a następnie zasypujemy cukrem i dokładnie miksujemy blenderem. W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dolewamy do truskawek, dokładnie mieszamy. Wylewamy przygotowane truskawki na zastygniętą galaretkę w pucharkach i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 200ml mleka i kładziemy porcję na każdym deserku.