ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Udka kurczaka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, aromatyczne, kruche i soczyste udka kurczaka, idealne na ciepły obiad i na kolację do pieczywa.

Udka kurczaka z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka kurczaka z piekarnika

 

  • udka kurczaka 3 sztuki duże,
  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • przyprawa w płynie 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z piekarnika
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka mocno natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką wymieszaną w oleju rzepakowym i przyprawą w płynie.

Udka schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Naczynie, w którym pieczone będą udka nakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dól, piec udka 45 minut, następnie folię zdjąć i piec w termoobiegu na 160C około 10-15 minut.

Można podać z ziemniakami na ciepło lub na zimno do pieczywa.
Udka kurczaka z piekarnika
Przyprawy dodajemy do nacierania jakie lubimy.
Udka kurczaka z piekarnika
Można piec również w naczyniu ze szczelną pokrywką.