Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Spaghetti al limone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 380
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znacie spaghetti al limone, czyli spaghetti z sosem cytrynowym? Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty.

Spaghetti al limone

Składniki:

Spaghetti al limone

 

  • 200g makaronu spaghetti
  • około 40g startego parmezanu
  • sok i skórka z 1/2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti al limone
Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie i należy pamiętać, aby po odcedzeniu tej wody nie wylewać.

Masło z oliwą rozpuścić i następnie podsmażyć uprzednio posiekany czosnek.

Czosnek połączyć ze startą skórką cytrynową i całość doprawić solą z pieprzem.

Dołożyć spaghetti oraz sok z cytryny.

Wszystko wymieszać potrząsając patelnią do połączenia się składników - stopniowo posypując serem.

Dolać niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu oraz nadal mieszać uzyskania kremowej konsystencji sosu.

Danie podawać od razu po przygotowaniu posypane dodatkową porcją parmezanu, świeżo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny i/lub posiekaną natką pietruszki.