Sposób przygotowania:
Uniwersalny sos do sałatek i surówek
Jajko ugotować na miękko. Następnie przekroić na pół i wyjąć tylko żółtko.
W kubeczku wymieszać śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier i ugotowane żółtko. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min, aby się przeżarły.
A pozostałe białko możemy wykorzystać jako składnik sałatki.
RADA! W zależność od zastosowania sos możemy modyfikować np aby uzyskać wspaniały sos czosnkowy wystarczy zamiast musztardy dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odrobinę słodkiej czerwonej papryki i trochę ziół prowansalskich.
W kubeczku wymieszać śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier i ugotowane żółtko. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min, aby się przeżarły.
A pozostałe białko możemy wykorzystać jako składnik sałatki.
RADA! W zależność od zastosowania sos możemy modyfikować np aby uzyskać wspaniały sos czosnkowy wystarczy zamiast musztardy dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odrobinę słodkiej czerwonej papryki i trochę ziół prowansalskich.