Dipy to gęste sosy, w których można maczać przekąski, np. chipsy, nachosy lub warzywa. Z reguły, sosy podawane są na zimno i stanowią dodatek do przystawek, sałatek i dań głównych. Najczęściej dipy przygotowuje się na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, mleka, masła, twarogu i łączy z przyprawami, takimi jak: zioła prowansalskie, koper, czosnek, oregano, papryka ostra i słodka. W sezonie na grillowanie dipy do mięs, ryb i warzyw urozmaicą smak pieczonego na ruszcie jedzenia. Gęstym sosem, np. pomidorowym, można polać mięso lub maczać jego kawałki. Sosy podane w oddzielnych naczyniach, np. w czasie przyjęcia, to idealne rozwiązanie, gdy na stole jest dużo przystawek. Każdy z gości może wybrać to, co najbardziej lubi. Miłośnicy ostrzejszych smaków wybiorą raczej dip meksykański lub salsę, a łagodniejszych – musztardowo-miodowy albo koperkowy.
Dipy do warzyw
Dip czosnkowy, ziołowy, koperkowy, szpinakowy czy limonkowy to idealne dodatki do warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych. Smak sosu można dowolnie urozmaicać, dodając do niego ulubione składniki, np. cebulę, czosnek, paprykę, koper, miętę, selera naciowego, ogórka. Dodatki miesza się z jogurtem naturalnym, śmietaną albo twarogiem i blenduje na gładki sos. Dipy do kurczaka to np. sos pomidorowy, salsa, czosnkowy, musztardowo-miodowy, paprykowy.
Sos holenderski bazujący na surowych jajkach i maśle w odróżnieniu od sosu tatarskiego, którego głównym składnikiem jest majonezem, swoją nazwę faktycznie zawdzięcza holendrom. To u nich jako pierwszych pojawił się ten przepyszny, aksamitny sos, który teraz możemy serwować razem z warzywami. Z kolei nazwa "tatarski" wzięła się od sposobu przygotowania dań "po tatarsku". Dip ten często pojawiał się obok grilowanych mięs. Pasuje do nich także bazujący na ketchupie sos barbecue z dodatkiem cukru i octu, dostarcza nam słodko-kwaśnego posmaku.
Znany wszystkim sos beszamelowy królował na dworze Ludwika XV. Dziś, pomysłów z wykorzystaniem tej wykwintnej bazy, nie można zliczyć. Idealnie nadaje się do maczania w nim przekąsek.
Dipy do chipsów
Najpopularniejsze dipy do nachos, chipsów, krakersów i innych słonych przekąsek to: czosnkowy, pomidorowo-ziołowy lub paprykowy. Ostre sosy przygotowuje się, dodając do składników ostrą paprykę chili.