PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Vanilla Cappucino Tchibo Exclusive

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ekskluzywna kawa przygotowana domowymi sposobami :-)

Vanilla Cappucino Tchibo Exclusive

Składniki:

Vanilla Cappucino Tchibo Exclusive

 

  • 0,5l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki kawy Tchibo Exclusive
  • czekolada w młynku – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Vanilla Cappucino Tchibo Exclusive
Kawę Tchibo zalewamy 400 ml zimnej wodą i podgrzewamy w tygielku (najlepiej miedzianym) do momentu, w którym wywar się podniesie. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Aby fusy osiadły na dnie dodajemy jeszcze na koniec kilka kropel zimnej wody. Do mleka dodajemy cukier i naciętą laskę wanilii, a następnie gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania, cały czas mieszając. Następnie mleko odstawiamy do przestygnięcia do temperatury około 60st, wyciągamy wanilię i ubijamy trzepaczką lub spieniarką do mleka. Do 4 filiżanek nalewamy po 100ml kawy, a następnie zalewamy około 125ml spienionego mleka. Całość posypujemy czekoladą. Smacznego!

Tagi:

kawa czekolada