Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wafel z masą czekoladowo-kawową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybki i smaczny wafel czekoladowo-kawowy

Wafel z masą czekoladowo-kawową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafel z masą czekoladowo-kawową

 

  • 1 kostka masła
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 opakowanie wafli suchych

Sposób przygotowania:

Wafel z masą czekoladowo-kawową
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier puder i mleko w płynie, kiedy wszystko się połączy dodajemy kakao, czekoladę i kawę. Podgrzewamy chwilkę aby wszystko ładnie się nam połączyło i dało jednolita konsystencję. Odrobinę przestudzić i następnie dodać mleko w proszku. Wymieszać. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) masą przekładać wafle. Przygnieść czymś ciężkim np. duża książką kucharską i po godzinie pokroić.
Wafel z masą czekoladowo-kawową
Składniki potrzebne do przygotowania pysznego wafla
Wafel z masą czekoladowo-kawową
Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu
Wafel z masą czekoladowo-kawową
Wszystkie skłądniki łączymy, podgrzewamy aby uzyskac jednolitą masę
Wafel z masą czekoladowo-kawową
Wafle przekładamy masą, kroimy i podajemy razem z kawusią

Tagi:

kawa czekolada