kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 908]

Waniliowe latte macchiato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta kawa to ukłon w strone osób, którę lubią kawę bardzo delikatną z duża ilością mleka. Dodatkowo wzbogacona została wyrażnym aromat wanilii. Pycha!

Waniliowe latte macchiato

Składniki:

Waniliowe latte macchiato

podstawowe

  • (na jedna dużą kawę)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki wody lub 1/3 szklanki kawy z ekspresu
  • cukier wg uznania
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżeczka startej gorzkiej czekolady
  • Karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • do dekoracji figa, listki mięty

Sposób przygotowania:

Waniliowe latte macchiato
Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa i wymieszaj. Mleko podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta. Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak aby mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu. Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia. Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.