Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedyna w swoim rodzaju bomba kaloryczna :) Czekoladę lubi chyba każdy, więc polecam deser do wypróbowania.

Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

Składniki:

Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

Biała galaretka

Ciemna galaretka

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo

  • beza włoska lub bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy do szklanek (do ok. 1/3 wysokości) i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Tak samo postępujemy w przypadku ciemnej galaretki, dodając do mleka kawę rozpuszczalną.

Lekko wystudzoną ciemną galaretkę wylewamy na białą i odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy bezą włoską lub bitą śmietaną.