monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Waniliowy ryż w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słodki deser na poprawę nastroju lub do kawy.

Waniliowy ryż w polewie czekoladowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy ryż w polewie czekoladowej

 

  • ryż biały - 1/4 szklanki
  • mleko - 1/4 szklanki
  • woda - 1/4 szklanki
  • cukier - 2 płaskie łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka lub mleczna - 30 g

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy ryż w polewie czekoladowej
Do mleka dodajemy cukier i wanilię. Gotujemy mleko razem z wodą. Gdy się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy do momentu aż mleko wsiąknie w ryż. Cały czas mieszamy, aby się nie przypalił i gotujemy na małym ogniu. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i polewamy czekoladą. Smacznego :)
Waniliowy ryż w polewie czekoladowej
Do 1/4 szklanki mleka dodajemy cukier oraz wanilię. Dolewamy wodę.
Waniliowy ryż w polewie czekoladowej
Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy ryż i cały czas mieszamy.
Waniliowy ryż w polewie czekoladowej
Gdy ryż będzie miękki i osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy do miseczki.
Waniliowy ryż w polewie czekoladowej
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ryż.

Tagi:

ryż czekolada