joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Wariacja bezowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Taki deserek na letnie dni....

Wariacja bezowa

Składniki:

Wariacja bezowa

 

  • 8 białek
  • 35 dag cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • 80 dag truskawek
  • op. galaretki truskawkowej lub cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Wariacja bezowa
Białka ubić na sztywno. dodać cukier puder i waniliowy. Wyłożyć blaszkę papierem. Białka wykładać łyżką lub wyciskać szprycą na blaszkę. Wykładamy dno i delikatnie boki. Bezę suszyć w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami w niskiej temperaturze max do 100 st. Należy pilnować, żeby beza się nie spaliła. po "upieczeniu" odrywamy papier. Na ostygniętą bezę nakładamy pokrojone truskawki, bądź inne nasze ulubione sezonowe owoce lata. Przygotowujemy galaretkę. Gdy ta zacznie tężeć(zbyt lejąca rozmiękczy bezę), wykładamy ją na owoce. Deser dajemy do lodówki do zupełnego zastygnięcia galaretki. Można udekorować wg uznania, lub zostawić bez niczego.