zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2319]

Czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ekspresowe ciasteczka z dodatkiem kremu czekoladowego. Zrobicie je gdy zadzwonią nie spodziewani goście, że własnie wpadną na kawę. W sam raz na szybki słodki poczęstunek.

Czekoladowe ciasteczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka

 

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany ( 30 % )
  • 2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami ziarna kakoowca
  • 2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami migdałów
  • dodatkowo
  • krem czekoladowy z kawałkami migdałów

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka
W misie robota umieścić składniki na ciasteczka. Założyć nóż do siekania i wszystko siekać aż składniki połączą się w kulę.

Wyjąć masę na blat, szybko zagnieść i utworzyć wałek o średnicy około 5 - 6 cm. Wałek ciąć na plastry o grubości około 1 cm, w dłoniach formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą kulkę naciskać widelcem co utworzy nam wzorek. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone wystudzić i na jedno ciasteczko kłaść po pół łyżeczki kremu i dociskać drugim.

Utworzą nam się a la markizy. Można podać też część ciasteczek bez kremu. 
Czekoladowe ciasteczka
Każdą kulkę naciskać widelcem co utworzy nam wzorek.
Czekoladowe ciasteczka
Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach.