jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegański deser makowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bardzo smaczny deser wegański z dodatkiem maku z bakaliami.

Wegański deser makowy. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegański deser makowy.

 

  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • cukier trzcinowy do smaku
  • bakalie (wg uznania owoce, orzechy)
  • 400g sojowego deseru waniliowego (alpro soya)
  • 2 łyżki startych orzechów
  • suszone morele do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wegański deser makowy.
Wodę, mleko sojowe i cukier zagotowujemy, dodajemy zmielony mak i na małym ogniu gotujemyciągle mieszając (około 15 min). Na końcu dodajemy posiekane bakalie (pół szklanki) - mieszamy i studzimy. Do pucharków układamy warstwami mak i deser sojowy do wyczerpania składników. Górę deseru posypujemy orzechami i dekorujemy paskami suszonych moreli.
Wegański deser makowy.
Pucharki wypełniamy naprzemiennie warstwami maku i deseru sojowego.