Sposób przygotowania:
Wigilijna sałatka pieczarkowo-makaronowa
Makaron - drobniutki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki, myjemy, oczyszczamy, płuczemy i ścieramy na jarzynówce, skrapiamy sokiem z cytryny lub roztworem kwasku cytrynowego i wody. Oliwki osączamy i siekamy. Również imbir po obraniu drobniutko siekamy. Cebule 2 duże sztuki obieramy, płuczemy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i dusimy ją. Gdy cebula zeszkli się dodajemy posiekany imbir, pieczarki, i dusimy je na złoty kolor. Do zahartowanego i odcedzonego makaronu dodajemy pieczarki z imbirem i cebulą, odrobinę soli i oregano - do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, układamy w salaterce. Sałatka ta, urozmaica menu wigilijne i nie tylko.. A przepyszna jest zarówno na gorąco jak i na zimno. Osobiście wolę ją na gorąco, ale moja rodzina lubi ją jeść schłodzoną.
Mirka227
5!
yola
Termar
Yola.. smak jej jest wspaniały..mimo iż patrząc na nią, wydaje się niezbyt ciekawie.