M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Wino aroniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne wino z owocu aronii

Wino aroniowe

Składniki:

Wino aroniowe

 

  • owoce aronii
  • woda przegotowana
  • cukier
  • matka drożdżowa
  • Bordeaux
  • pożywka

Sposób przygotowania:

Wino aroniowe
Czysty, najlepiej wyparzony gąsiorek do połowy napełnić wymytymi owocami aronii. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie w proporcji na 1 l wody 25 dag cukru, zalać owoce, dodać gotową matkę drożdżową (najlepiej Bordeaux) i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po mniej więcej 3-4 tygodniach zlać wino znad osadu do mniejszego gąsiorka, wypełniając go po brzegi i pozostawić do sklarowania. Po kolejnych 3-4 tygodniach ściągnąć wino znad osadu i wlać do wyparzonych butelek z ciemnego szkła.