Sposób przygotowania:
Wino gronowe.
Obrane winogrona zalewamy 3 litrami wrzącej wody, miażdżymy owoce tłuczkiem i studzimy.
Dodajemy pracującą matkę drożdżową i poddajemy miazgę fermentacji.
Po dwóch dniach wyciskamy sok i przelewamy do butli. Dodajemy cukier rozpuszczony w 2 litrach wody i ostudzony. Możemy to zrobić w dwóch partiach , druga po kilku dniach. Zamykamy butlę rurką fermentującą.
Po miesiącu burzliwej fermentacji ściągamy wino po raz pierwszy, po raz drugi po 2 miesiącach.
Dodajemy pracującą matkę drożdżową i poddajemy miazgę fermentacji.
Po dwóch dniach wyciskamy sok i przelewamy do butli. Dodajemy cukier rozpuszczony w 2 litrach wody i ostudzony. Możemy to zrobić w dwóch partiach , druga po kilku dniach. Zamykamy butlę rurką fermentującą.
Po miesiącu burzliwej fermentacji ściągamy wino po raz pierwszy, po raz drugi po 2 miesiącach.