jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino gronowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wino gronowe , czyli z winogron jest jednym z najsmaczniejszych win. Jeśli jest mocnym winem deserowym wspaniale się przechowuje.

Wino gronowe.

Składniki:

Wino gronowe.

 

  • 10 kg winogron
  • 5 litrów źródlanej wody
  • 3,5 kg cukru
  • matka drożdżowa Madera

 

 

Sposób przygotowania:

Wino gronowe.
Obrane winogrona zalewamy 3 litrami wrzącej wody, miażdżymy owoce tłuczkiem i studzimy.
Dodajemy pracującą matkę drożdżową i poddajemy miazgę fermentacji.

Po dwóch dniach wyciskamy sok i przelewamy do butli. Dodajemy cukier rozpuszczony w 2 litrach wody i ostudzony. Możemy to zrobić w dwóch partiach , druga po kilku dniach. Zamykamy butlę rurką fermentującą.

Po miesiącu burzliwej fermentacji ściągamy wino po raz pierwszy, po raz drugi po 2 miesiącach.

Tagi:

winogrona