Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wino porzeczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dość mocne czerwone wino z czarnych porzeczek.

Wino porzeczkowe

Składniki:

Wino porzeczkowe

 

  • 5 kg porzeczek czarnych
  • 3 kg cukru
  • 4 l wody
  • 0,5 szklanki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Wino porzeczkowe
Porzeczki myjemy i obieramy a nastepnie wsypujemy do baniaka. Wode gotujemy z cukrem. Gdy będzie zimn wlewamy do baniaka. Zatykami korkiem z rurka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Nastepnie zlewamy wino, oddzielając owoce. Wino powrotem wlewamy do baniaka, tym razem z rodzynkami. Jeśli jest taka potrzeba i wino jest za mocne można dolac jeszcze wody lub wody z cukrem. Odstawiamy na kolejny miesiąc do półtora. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w zacienionym, chłodnym miejscu.