Szalona Kucharka

Szalona Kucharka

Kucharz
[Przepisów: 6]

Wino porzeczkowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre winko, które robi mój tata

Wino porzeczkowe.

Składniki:

Wino porzeczkowe.

 

  • 6,7 kg dojrzałych czarnych porzeczek
  • 4,8 l wody
  • 2 ml pektopolu
  • 2 kg cukru
  • pożywka
  • drożdże typu tokaj, madera lub uniwersalne

Sposób przygotowania:

Wino porzeczkowe.
Należy wybrać dobre, dojrzałe owoce, które rozgniatamy i zalewamy litrem ciepłej wody. Studzimy i dodajemy pektopol. Całość pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście godzin. Następnie wytłaczamy sok i wlewamy go do balonu. Do moszczu dodajemy cukier w formie syropu cukrowego w 2 porcjach - pierwszą w ilości 2/3 dawki przed rozpoczęciem fermentacji, drugą po tygodniu jej trwania. Łączna ilość wody do zalania rozdrobnionych owoców i przygotowania syropów powinna wynosić 4,8 litra. Przed rozpoczęciem fermentacji dodajemy do moszczu pożywkę i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy.