jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino wiśniowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wino wiśniowe to jedno z najlepszych win, jednak jest pracochłonne, gdyż trzeba wiśnie drylować.

Wino wiśniowe.

Składniki:

Wino wiśniowe.

 

  • 5 kg wiśni
  • matka drożdżowa (np. Bordeaux)
  • 30dag cukru na litr moszczu

Sposób przygotowania:

Wino wiśniowe.
Wiśnie drylujemy, wyciskamy sok. Wytłoki zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na następny dzień. Znowu wyciskamy sok. Sprawdzamy ile jest moszczu i mnożymy ilość litrów przez 30 dag cukru - taka własnie ilość rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzacej wody. Zdejmujemy szumowiny z wody. Wodę z cukrem studzimy i dodajemy do soku wiśniowego. Dodajemy matkę drożdżową - poddajemy fermentacji. Po miesiącu przelewamy wino z nad osadu gdzie przez następny miesiąc będzie dojrzewać.

Tagi:

wiśniowe