Sposób przygotowania:
Wino z dzikej róży
Owoce róży (najlepiej przemarznięte) umyć i zalać gorącą wodą.
Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 1 kg cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże.
Wymieszać z pozostałymi owocami zalanymi wodą.
Zatkać szczelnie gąsior i odstawić w ciepłe miejce na 4-6 tygodni.
Po burzliwej fermentacji przecedzić wino i zlać z powrotem do gąsiora, zatkać go rurką fermentacyjną i odstawić na jakiś czas.
Po ukończeniu fermentacji wino zlać, dosłodzić resztą cukru według uznania.
Po sklarowaniu wino rozlać do butelek.
Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 1 kg cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże.
Wymieszać z pozostałymi owocami zalanymi wodą.
Zatkać szczelnie gąsior i odstawić w ciepłe miejce na 4-6 tygodni.
Po burzliwej fermentacji przecedzić wino i zlać z powrotem do gąsiora, zatkać go rurką fermentacyjną i odstawić na jakiś czas.
Po ukończeniu fermentacji wino zlać, dosłodzić resztą cukru według uznania.
Po sklarowaniu wino rozlać do butelek.