kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Wino z dzikej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać z pozostałymi owocami zalanymi wodą. Zatkać szczelnie gąsior i odstawić w ciepłe miejce na 4-6 tygodni.

Wino z dzikej róży

Składniki:

Wino z dzikej róży

 

  • dzika róża - owoce 5 kg
  • woda 6 litr
  • cukier 3 kg
  • kwasek cytrynowy 1 dag
  • pożywka fosforan amonowy 4 g
  • drożdże winiarskie

Sposób przygotowania:

Wino z dzikej róży
Owoce róży (najlepiej przemarznięte) umyć i zalać gorącą wodą.

Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 1 kg cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże.

Wymieszać z pozostałymi owocami zalanymi wodą.

Zatkać szczelnie gąsior i odstawić w ciepłe miejce na 4-6 tygodni.

Po burzliwej fermentacji przecedzić wino i zlać z powrotem do gąsiora, zatkać go rurką fermentacyjną i odstawić na jakiś czas.

Po ukończeniu fermentacji wino zlać, dosłodzić resztą cukru według uznania.

Po sklarowaniu wino rozlać do butelek.