Sposób przygotowania:
Wino z poziomek
Najlepsze wino jest z poziomek leśnych. Należy zbierać je niedługo po deszczu lub rannej rosie i starać się ich nie myć, gdyż od tego tracą zapach. Z dojrzałych, przebranych starannie jagód i cukru sporządzić gęstą papkę, do której należy dolać stopniowo szklankę wody. Naczynie przy¬kryć, postawić w ciepłym miejscu. Kilka razy na dzień wstrząsnąć.
Po tygodniu zawartość naczynia wycisnąć, a to co pozostanie zalać znowu szklanką wody i po upływie doby ponownie wycisnąć. Obydwa soki zlać do szklanego gąsiora i odstawić do fermentacji.
;
Po tygodniu zawartość naczynia wycisnąć, a to co pozostanie zalać znowu szklanką wody i po upływie doby ponownie wycisnąć. Obydwa soki zlać do szklanego gąsiora i odstawić do fermentacji.
;