jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Winogrona w alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjne winogrona tylko dla dorosłych

Winogrona w alkoholu

Składniki:

Winogrona w alkoholu

 

  • 1 kg zielonych winogron
  • 50 dag cukru w kostkach
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 litr białej wódki 40%

 

Sposób przygotowania:

Winogrona w alkoholu
Winogrona umyć, nożyczkami odciąć gałązki, zostawiając przy każdym owocu około 1/2 cm gałązki. Owoce dokładnie osuszyć w lnianej sciereczce, nakłuć igłą, by nie popękały, a następnie umieścić w wysokim słoju. wlać wódkę i odstawić na tydzień. Cukier zalać 3/4 szklanki wody, zagotować. Przez 1 minutę utrzymać w stanie wrzenia. Ostudzony syrop wlać do winogron w wódce, dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc.

Tagi:

winogrona