szelobka

szelobka

Kucharz
[Przepisów: 4]

włoska piada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cienki placek z mąki pszennej z dowolnym farszem.

włoska piada

Składniki:

włoska piada

 

  • oczyszczona, 3 łyżki oliwy z oliwek, woda 250 ml, smalec 100g, sól, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

włoska piada
Wymieszać mąkę, sól i smalec, oliwę z oliwek. Dodać mleko,wodę i sok z cytryny, można zmieniać ilość wody. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i niekleiste.Gotowe ciasto rozdzielić na kilka kulek. Następnie z w wykorzystaniem wałka zwałkować każdą kulkę by były cienkim ciastem. Rozwałkowane placki smażyć na gorącej patelni teflonowej bez tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru. Jeśli podczas smażenia pojawią się tak zwane bąbelki na cieście należy przebić je wykałaczką. Jak będą gotowe należy układać produkty wedle uznania od wędlin do ryb np. łososia, warzyw np. sałaty, rukoli, pomidorów. Piadę do smaku można doprawić majonezem lub keczupem.