Sposób przygotowania:
Włoski deser waniliowy
Wanilia, która przywędrowała na kontynent europejski z Meksyku, oczarowała swym słodkim aromatem XVI-wieczną Europę, szybko zyskując miano niezbędnego dodatku do wykwintnych deserów. Podbiła również Włochy, gdzie obecnie mistrzowie kulinarni proponują bogate menu słodkich, waniliowych pyszności: lodów, kremów, ciast i ciasteczek. Prawdziwym klejnotem wśród włoskich słodkości jest panna cotta – delikatny, waniliowy deser o konsystencji przypominającej flan.
Klasyczną, włoską panna cotta serwuje się ze świeżymi owocami. Szczególnie dobrze komponuje się ona z truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub morelami.
Sposób przyrządzania:
Nasza propozycja:
Zamiast truskawek do dekoracji deseru możesz użyć malin, cząstek moreli lub brzoskwiń.
Dla uzyskania pełniejszego smaku możesz użyć 165 ml mleka wymieszanego z 165 ml śmietanki kremówki.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
Klasyczną, włoską panna cotta serwuje się ze świeżymi owocami. Szczególnie dobrze komponuje się ona z truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub morelami.
Sposób przyrządzania:
- Zawartość opakowania wsyp do 330 ml zimnego mleka, dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj, do około 50 o C, mieszając nieustannie, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktu. Uwaga! Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Deser rozlej do małych salaterek i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny. W międzyczasie zmiksuj truskawki, pozostawiając 4 sztuki do dekoracji.
- Po zastygnięciu deseru, każdą salaterkę zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyki. Udekoruj musem z truskawek i owocami.
- Deser podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Nasza propozycja:
Zamiast truskawek do dekoracji deseru możesz użyć malin, cząstek moreli lub brzoskwiń.
Dla uzyskania pełniejszego smaku możesz użyć 165 ml mleka wymieszanego z 165 ml śmietanki kremówki.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
malgorzata
darek112
wio