Włoski deser waniliowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prawdziwym klejnotem wśród włoskich słodkości jest panna cotta – delikatny, waniliowy deser o konsystencji przypominającej flan...

Włoski deser waniliowy

Składniki:

Włoski deser waniliowy

 

  • 1 opakowanie Włoskiego deseru waniliowego Kamis
  • 330 ml (ok. 1 i 1/3 szkl.) mleka 2% lub 3,2% tł.
  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Włoski deser waniliowy
Wanilia, która przywędrowała na kontynent europejski z Meksyku, oczarowała swym słodkim aromatem XVI-wieczną Europę, szybko zyskując miano niezbędnego dodatku do wykwintnych deserów. Podbiła również Włochy, gdzie obecnie mistrzowie kulinarni proponują bogate menu słodkich, waniliowych pyszności: lodów, kremów, ciast i ciasteczek. Prawdziwym klejnotem wśród włoskich słodkości jest panna cotta – delikatny, waniliowy deser o konsystencji przypominającej flan.

Klasyczną, włoską panna cotta serwuje się ze świeżymi owocami. Szczególnie dobrze komponuje się ona z truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub morelami.

Sposób przyrządzania:

  1. Zawartość opakowania wsyp do 330 ml zimnego mleka, dokładnie wymieszaj.

  2. Podgrzewaj, do około 50 o C, mieszając nieustannie, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktu. Uwaga! Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Deser rozlej do małych salaterek i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny.  W międzyczasie zmiksuj truskawki, pozostawiając 4 sztuki do dekoracji.

  5. Po zastygnięciu deseru, każdą salaterkę zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyki. Udekoruj musem z truskawek i owocami.

  6. Deser podawaj natychmiast po przygotowaniu.


Nasza propozycja:

Zamiast truskawek do dekoracji deseru możesz użyć malin, cząstek moreli lub brzoskwiń.

Dla uzyskania pełniejszego smaku możesz użyć 165 ml mleka wymieszanego z 165 ml śmietanki kremówki.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS



Tagi:

deser desery