Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wybuchowy deser

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wybuchowy, bo z dodatkiem granatu. Deser ze śmietany, mascarpone i nutelli z bezami i pestkami granatu.

Wybuchowy deser Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wybuchowy deser

 

  • 400 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka nutelli
  • 1/2 granatu
  • 6 małych bez

Sposób przygotowania:

Wybuchowy deser
Zimną (najlepiej prosto z lodówki) śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Ubitą z cukrem śmietanę dokładnie wymieszać z mascarpone. Śmietanowo-serową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Z granatu wyłuskać pestki. Bezy pokruszyć. Do szklanek rozłożyć odpowiednio: część masy z nutellą, część pestek granatu, część masy jasnej, pokruszone bezy. Na wierzchu rozłożyć resztę masy z nutelą i resztę jasnej masy. Każdą porcję posypać pozostałymi pestkami granatu. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wybuchowy deser
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.
Wybuchowy deser
Serek mascarpone dodany do ubitej z cukrem pudrem śmietany.
Wybuchowy deser
Połowa masy śmietanowo serowej wymieszana z nutellą.