misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Wypasiona czekolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna domowa czekolada przypominająca czasy PRL'u

Wypasiona czekolada

Składniki:

Wypasiona czekolada

 

  • 1 kostka margaryny
  • 15 dkg cukru
  • 8 dkg kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g mleka w proszku (nie granulowane!)
  • 5 dkg rodzynek
  • 10 dkg owoców kandyzowanych (dowolnych)
  • 2 łyżki rumu
  • 8 dkg heratników petit bery

Sposób przygotowania:

Wypasiona czekolada
Do garnka włozyć pokrojoną margarynę, cukier i kakao. Dolać wodę i rum. Całość podgrzewać na wolnym ogniu do połączenia się składników. Masę zdjąć z ognia. Dosypać mleko w proszku i energicznie mieszać aż połączy się z masą. Herbatniki pokruszyć np. w malakserze. Dodać do masy. Dodać także owoce kandyzowane i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny. Podawać pokrojone w cienkie paski.