rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Zabajone lody kokosowo- jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wersja lodów dla dorosłych, gdzie słodki kokos ściśle współgra z kwaskowatymi jagodami. Dodatkowo alkohol sprawia, że gotowe lody są na tyle miękkie, że nie trzeba ich wyciągać wcześniej, by móc poporcjować.

Zabajone lody kokosowo- jagodowe

Składniki:

Zabajone lody kokosowo- jagodowe

 

  • Na ok 1 litr lodów:

 

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki likieru kokosowego
  • 2/3 szklanki jagód (ewentualnie borówki amerykańskiej)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zabajone lody kokosowo- jagodowe

Kokos

Zabajone lody kokosowo- jagodowe
Kokos zalewamy likierem i odstawiamy na całą dobę

Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.

Jagody

Zabajone lody kokosowo- jagodowe
Jagody blendujemy i dodajemy do ubitej z cukrem śmietanki

Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.

Lody kokosowe

Zabajone lody kokosowo- jagodowe
Do pozostałej śmietanki dodajemy "pijany" kokos

Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz.

Połączenie

Zabajone lody kokosowo- jagodowe
Przygotowane i schłodzone masy łączymy ze sobą

Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.


Tagi:

lody lody