Sposób przygotowania:
Zabajone lody kokosowo- jagodoweKokos
Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.
Jagody
Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Lody kokosowe
Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz.
Połączenie
Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.