Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody z zabajone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lody polane kremowym zabajone.

Lody z zabajone

Składniki:

Lody z zabajone

 

  • 1 litr lodów waniliowych
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Lody z zabajone
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dolać do nich wino, wymieszać. Podgrzewać je na małym ogniu cały czas ubijając za pomocą rózgi. Ubijać tak długo, aż osiągną kremową konsystencję. Trwa to ok. 10-15 minut. Zabajone przestudzić. Lody rozłożyć do pucharków i polać zabajone. Podawać od razu po przygotowaniu.

Tagi:

lody lody