MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Zabajone na białym winie z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszysty słodki deser z owocami

Zabajone na białym winie z owocami

Składniki:

Zabajone na białym winie z owocami

 

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150ml białego wina (półwytrawnego)
  • dowolne owoce (u mnie ananas, melon, mandarynka)

 

 

Sposób przygotowania:

Zabajone na białym winie z owocami
Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Przygotowujemy dwa garnki. Do większego wlewamy wodę - ok połowy pojemności, i gotujemy. Do mniejszego garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino. Gdy woda zacznie się gotować, mniejszy garnek wkładamy w duży, zmniejszamy płomień gazu. Składniki ubijamy kilka minut na puszystą pianę - użyłam spiralnej ubijaczki, ale można mikserem. Zabajone jest gotowe, gdy masa będzie gęsta, a piana kilkakrotnie zwiększy swą objętość. Do pucharków nakładamy owoce, i zalewamy ciepłą jajeczną pianką.