MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekane brzoskwinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie takiego deseru na urodziny lub jakąś okazję jest bardzo dobrym i oryginalnym pomysłem.

Zapiekane brzoskwinie

Składniki:

Zapiekane brzoskwinie

 

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki
  • 5 dag cukru
  • 3 białka
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 5 dag migdałów obranych ze skórki i posiekanych

Sposób przygotowania:

Zapiekane brzoskwinie
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Białka ubić na sztywno, dodać cynamon i cukier, ubijać jeszcze 2 minuty. Dżem wymieszać z migdałami, masą napełnić połówki brzoskwiń. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową, masę migdałową przykryć kleksami z piany. Zapiekać 10 minut w temperaturze 240 stopni Celsiusza.