Sposób przygotowania:
Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarelląWydrążanie selerów
Selery wyszorować, umyć, ugotować ze skórką na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Wystudzić, przekroić na połowy, wydrążyć środek.
Przygotowanie farszu
Mięso wrzucić na rozgrzany olej, dodać paprykę ostrą i przyprawę curry. Dokładnie wymieszać, smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę środki selera, chwilę przesmażyć. Dolać jogurt naturalny, doprawić całość solą i pieprzem według uznania, wymieszać dokładnie, ostudzić farsz. Do ostudzonego farszu dodać startą jedną kulę mozzarelli i wymieszać.
Przygotowanie selerów do pieczenia
Środek warzyw wypełnić farszem. Na wierzchu poukładać pokrojoną na kawałki drugą kulę mozzarelli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Smacznego!
mysza75