SUPERPRZEPIS

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Faszerowane, pieczone selery, to obiad, który z pewnością mile zaskoczy domowników. Farsz przygotowałam na bazie szynki wieprzowej, jogurtu, przyprawy curry oraz ciągnącej się mozzarelli.

Składniki:

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą

 

  • 3 duże selery korzeniowe
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą

Wydrążanie selerów

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą
Wydrążone selery przed nafaszerowaniem mięsem

Selery wyszorować, umyć, ugotować ze skórką na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Wystudzić, przekroić na połowy, wydrążyć środek.

Przygotowanie farszu

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą
Farsz do zapiekanych selerów w trakcie smażenia

Mięso wrzucić na rozgrzany olej, dodać paprykę ostrą i przyprawę curry. Dokładnie wymieszać, smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę środki selera, chwilę przesmażyć. Dolać jogurt naturalny, doprawić całość solą i pieprzem według uznania, wymieszać dokładnie, ostudzić farsz. Do ostudzonego farszu dodać startą jedną kulę mozzarelli i wymieszać.

Przygotowanie selerów do pieczenia

Zapiekane selery z mięsnym farszem i mozzarellą
Faszerowane selery przed upieczeniem w piekarniku

Środek warzyw wypełnić farszem. Na wierzchu poukładać pokrojoną na kawałki drugą kulę mozzarelli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Smacznego!