cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zapiekane warzywa w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta, smaczna potrawa , którą można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.

Zapiekane warzywa w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane warzywa w pomidorach

 

  • /2 porcje/

 

  • sos pomidorowy:
  • 1/2 cebuli
  • 5 dojrzałe pomidory
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa w pomidorach
Przygotować sos:pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić , zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w kostkę cebulę, pomidory i dusić na średnim ogniu ok.10 min mieszając od czasu do czasu.Dodać tymianek ,oregano , doprawić do smaku solą , pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Sos zmiksować i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22-12 cm). Umytą cukinię, bakłażana i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na przemian/ tak aby na siebie zachodziły / na warstwie sosu pomidorowego. Wierzch skropić oliwą. Naczynie z warzywamiowinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Warzywa zapiekać ok. 35 min. / przed końcem zapiekania można usunąć folię/
Zapiekane warzywa w pomidorach
Cienko pokrojone warzywa układać na przemian w naczyniu do którego umieszczamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy,
Zapiekane warzywa w pomidorach
Zapiekankę przykrytą folią aluminiową wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.35 minut.
Zapiekane warzywa w pomidorach
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rozgniecionym serem feta.
Zapiekane warzywa w pomidorach
Warzywa podajemy na ciepło z pieczywem choć doskonale smakuje również na zimno.