Sposób przygotowania:
Zapiekane warzywa w pomidorach
Przygotować sos:pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić , zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w kostkę cebulę, pomidory i dusić na średnim ogniu ok.10 min mieszając od czasu do czasu.Dodać tymianek ,oregano , doprawić do smaku solą , pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Sos zmiksować i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22-12 cm). Umytą cukinię, bakłażana i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na przemian/ tak aby na siebie zachodziły / na warstwie sosu pomidorowego. Wierzch skropić oliwą. Naczynie z warzywamiowinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Warzywa zapiekać ok. 35 min. / przed końcem zapiekania można usunąć folię/