nelihn

nelihn

Kucharz
[Przepisów: 13]

Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka z cukinii, bakłażana, pomidorów, z mozzarellą i dodatkiem aromatycznych ziół zaspokoi każde smakowe życzenie. Cieszy oko wspaniałymi kolorami, a przy tym wybornie smakuje. Jest ciekawa i bardzo smaczna!

Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, pokroić w plastry, usunąć pestki. Bakłażana, umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przełożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 30 min., aż puszczą sok i stracą goryczkę, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, dodać rozgnieciony czosnek i przesmażyć bakłażany z obu stron, posypać oregano. Następnie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać szczyptę soli i pieprzu, posypać posiekaną bazylią. W tym czasie na patelni zeszklić na łyżce oleju cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać sól i pieprz. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, leciutko podsmażyć, zdjąć z ognia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Zagotować, ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać starty ser. Mozzarellę pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem, układać warstwami plastry cukinii, bakłażana i pomidorów, plastry mozzarelli, tak, by dachówkowo zachodziły na siebie. Między warzywa wyłożyć także usmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem, posypać tymiankiem, solą, pieprzem, na wierzch ułożyć pozostałe cząstki mozzarelli, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać w tym samym naczyniu. Smakuje z bagietką.
Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami
Warzywa przygotowane, wystarczy wstawić do piekarnika