Sposób przygotowania:
Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, pokroić w plastry, usunąć pestki. Bakłażana, umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przełożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 30 min., aż puszczą sok i stracą goryczkę, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, dodać rozgnieciony czosnek i przesmażyć bakłażany z obu stron, posypać oregano. Następnie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać szczyptę soli i pieprzu, posypać posiekaną bazylią. W tym czasie na patelni zeszklić na łyżce oleju cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać sól i pieprz. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, leciutko podsmażyć, zdjąć z ognia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Zagotować, ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać starty ser. Mozzarellę pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem, układać warstwami plastry cukinii, bakłażana i pomidorów, plastry mozzarelli, tak, by dachówkowo zachodziły na siebie. Między warzywa wyłożyć także usmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem, posypać tymiankiem, solą, pieprzem, na wierzch ułożyć pozostałe cząstki mozzarelli, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać w tym samym naczyniu. Smakuje z bagietką.