renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zapiekane warzywa w glazurze z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie godne polecenia naprawdę pyszne

Zapiekane warzywa w glazurze z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane warzywa w glazurze z szynką

 

  • ok. 400 g szynki wieprzowej
  • cebula biała
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • Warzywa:
  • 800 g ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • mała cukinia
  • 2-3 młode nuraczki
  • 1 cebula
  • rukola ogrodowa
  • Na glazurę:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

 

  • Dodatkowo: sól i pieprz, koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa w glazurze z szynką
Na początek przygotowujemy mięso: myjemy, kroimy na plastry i dusimy z cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości na koniec doprawiamy przyprawą do pieczeni. W czasie gdy robi się mięso, wszystkie warzywa myjemy, marchewki, ziemniaki, cebulę i buraczki obieramy. Potem wszystkie kroimy: ziemniaki i cebulę w kostkę a resztę w plasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekaną rukolę, posypujemy pieprzem i solą i polewamy glarurą, którą dokładnie rozprowadzamy po warzywach. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. godzinę. Podajemy z duszoną szynką posypane siekanym koperkiem.
Zapiekane warzywa w glazurze z szynką
Szynkę wieprzową myjeny kroimy i dusimy z cebulą
Zapiekane warzywa w glazurze z szynką
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki
Zapiekane warzywa w glazurze z szynką
Z podanych składników przygotowujemy glazurę
Zapiekane warzywa w glazurze z szynką
Glazurę wylewamy na warzywa i dokładnie rozprowadzamy