SUPERPRZEPIS

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach z dodatkiem miodu i musztardy jest aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam.

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

ETAP 1:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie
Wszystkie przygotowane składniki marynaty wymieszać.

Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, musztardę, oliwę, jogurt, miód, ketchup i majeranek, wymieszać.

ETAP 2:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie
Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem.

Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie
Przygotowane mięso marynować przez kilka godzin.

Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

ETAP 4:

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie
Mięso przed pieczeniem oprószyć papryką ostrą lub słodką.

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia mięso polać sosem i bez przykrycia ponownie włożyć do piekarnika. Piec do czasu gdy mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.